Verslag 2013

Op zondag 08 september heeft op golfbaan Spaarnwoude het Nederlands Kampioenschap FootGolf plaats gevonden. Op deze dag stonden 20 profvoetballers, 40 amateurs en acht buitenlandse genodigden op het veld, allen strijdend om de nationale titel. Na maar liefst 27 holes was het Rudi Zaal die de trofee boven zijn hoofd mocht tillen en zich komend jaar Nederlands Kampioen FootGolf mag noemen. De tweede plaats was voor Rein Kok, de derde plaats voor Björn Bulk. Marcel Peeper was met de vijfde plaats de best geplaatst (ex)profvoetballer.

 

Noodweer

Wekenlang werd er uit gekeken naar de finale, vol verwachting werd dan ook naar het weerbericht gekeken. De schrik was dan ook groot toen 's ochtends de regen keihard naar beneden kwam. Vlug werd Buienradar geopend maar ook daar werden we niet vrolijk van. Het beeld werd gevormd door een enorme zwarte vlek. Gelukkig werd eveneens duidelijk dat het vanaf 10uur droog zou worden. En dat kwam mooi uit, want het toernooi zou om 10.30uur beginnen. De glimlach kon weer op het gezicht verschijnen en alle angstige smsjes konden stoer beantwoord worden met de mededeling dat de zon nog voor de start zou doorbreken. Dat het zelfs warm zou worden tijdens de finale konden wij echter ook niet voorzien.

Het deelnemersveld werd gevormd door Arjan de Beurs (Nederlands Kampioenen 2011), Simon Wetzel (Nederlands Kampioen 2012), Rozemarijn Veldhuis (Nederlands Vrouwen Kampioen 2013), 35 gekwalificeerde amateurs, 20 profvoetballers en enkele genodigden uit bij de wereldbond aangesloten leden. Zo was er een Zuidafrikaan speciaal voor dit toernooi naar Nederland gevlogen, maar ook stonden de Italiaanse, Noorse en Hongaarse kampioen aan het vertrek. Er kon dan ook met zekerheid gezegd worden dat dit het sterkste FootGolf-toernooi op de wereld was.

 

De eerste speelronde
In de eerste speelronde stonden achttien holes te wachten. Negen van deze holes werden gespeeld op de zogenaamde F-holes, die vooral bekend staan om hun technische vereisten. Het baanrecord staat op deze holes op min 8, er kon dus direct afstand genomen worden op de concurrentie. De andere negen holes lagen op de B-holes van golfbaan Spaarwoude. Om een extra dimensie te geven aan dit toernooi zijn deze holes tot het laatste toe geheim gehouden. Er had nog nooit iemand op deze holes gespeeld, waardoor iedereen hier gelijke kansen had. Vooraf was de verwachting dat de profvoetballers op deze B-holes wel eens het verschil konden gaan maken. De holes waren namelijk langer, kenden meer hindernissen en er moest zelfs een keer over een flinke vijver heen geschoten worden. Maar alles was anders dan verwacht, mede dankzij de grote hoeveelheid regen die de afgelopen dagen gevallen was.

De flights waren zo ingedeeld dat de amateurs, profs en buitenlanders samen met elkaar speelden. Hierdoor had elke flight zijn eigen kwaliteiten en specialiteiten, waardoor een interessante melange van tactieken ontstond. Ook al omdat enkele profvoetballers vandaag pas voor het eerst de FootGolf-baan betraden. Echter, zoals het een professionele sporter betaamd lieten ze zich hier niet door tegenhouden. Alleen de overwinning telt. Gaandeweg de dag bleek echter dat er nog meer telde dan de overwinning: spelplezier. Of je nu speelde bij FC Bal op het Dak 12 of 112 interlands achter je naam had staan: de baan was voor iedereen even uitdagend en iedereen kende enorme miskleunen, ballen in het water en gemiste putts.


 

 

 

Na achttien holes kon de eerste tussenstand opgemaakt worden. Van de grote favorieten wisten Rudi Zaal, Arjan de Beurs, Simon Wetzel, Jim Kuipers en Björn Bulk zich prima in het top van het klassement te spelen. De profvoetballers bleken meer moeite te hebben gehad. Slechts twee van hen wist zich naar een top10 klassering te spelen.

We kunnen deze ronde niet afsluiten zonder melding te maken van de hole in one van Björn Bulk.

De finaleronde
Na de lunch, die de spelers na de eerste achttien holes goed konden gebruiken, was het tijd voor de laatste ronde. Hiervoor werd de groep in tweeën gedeeld. De beste spelers liepen deze op de B-holes, de minder gelukkigen waren welkom op de F-holes. Frank de Boer was een van de laatste spelers die zich met zijn score van 71 tot de finale wist te spelen, de spelers met een score van 72 waren namelijk de beste spelers van de F-holes. Opvallende afwezige in de groep met de koplopers was Barry van Galen, voorgaande jaren nog dichtbij de eindoverwinning.

Omdat iedereen bekend was met deze laatste holes, steeg het niveau naar absoluut topniveau. De meest mooie schoten volgenden elkaar op. Zo wist Denny Landzaat op zijn laatste hole uit een kansloze positie, de bal met buitenkant rechts van 40 meter de hole in te trappen. Ondertussen leek het erop dat de strijd om het Nederlands Kampioenschap beslist was. Rudi Zaal had zijn voorsprong op zijn concurrenten behouden en kon de laatste drie holes voorzichtig uitspelen. Echter, om dit te doen moest wel nog een grote waterpartij gepasseerd worden. En hier ging het mis voor Rudi. Zijn schot had niet voldoende lengte waardoor hij in het water terecht kwam. Toen hij later ook nog eens een putt miste, was zijn voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. Björn Bulk wist hiermee langszij te komen, maar Arjan de Beurs en Rein Kok zaten daar met één schot achterstand dan weer vlak achter. De eennalaatste hole veranderde niets aan dit beeld, het was dus de allerlaatste hole die de beslissing ging brengen.

Hier werd door iedereen een hele voorzichtige strategie gekozen. Voor Björn Bulk pakte dit echter niet goed uit. Hij mikte net niet goed genoeg waardoor de bal in het riet belandde. Met een fantastische tweede schot wist hij de schade echter te beperken. Sterker nog, hij lag precies naast zijn directe concurrenten. Arjan de Beurs liet echter zien dat hij niet zomaar Nederlands Kampioen is geworden in 2011. Van 20 meter speelde hij de bal direct de hole in, daarmee toch even wat extra druk toevoegend aan het toch al moeilijke moment. Zoals het een echte winnaar betaamd liet Rudi Zaal zich niet gek maken; ook hij speelde van grote afstand de bal in een keer het gat in. Vol respect voor zijn tegenstanders hield hij zich in met juichen; eerst was het nog de beurt aan Björn Bulk en Rein Kok. Deze laatste man stond vandaag pas voor de tweede keer in zijn leven op de FootGolf-baan. Ook hij liet fantastisch werk zien door eveneens van grote afstand de bal in de hole te schieten. Zijn tweede plaats was daarmee een feit. Helaas wist hij het kunststukje van zijn drie collega’s niet te herhalen, waardoor hij genoegen moest nemen met een derde plaats. Een mooie beloning voor zijn erg sterke seizoen.

Nabeschouwing
Terugkijkend op de finale kunnen wij met een grote glimlach terug kijken. Het was fantastisch om te zien hoe alle spelers, winnend of verliezend, plezier op de baan hadden, terwijl ze wel voor het maximale resultaat gingen. Eveneens is het leuk om te zien dat het niveau van onze spelers almaar blijft stijgen. Niet alleen worden we steeds beter, ook hebben we aan de wereld kunnen laten zien dat we tal van spelers hebben die in de wereldtop mee kunnen.

Graag willen we iedereen bedanken die van deze dag een succes hebben gemaakt. Natuurlijk alle vrijwilligers die bij deze dag betrokken zijn geweest, alle aanwezige deelnemers, de in zeer ruime getalen opgekomen toeschouwers, de pers en onze partners waaronder Hikvision, PG Security Systems, Uw Huis Veilig, SNS Bank en Golfbaan Spaarnwoude. We zien jullie allen volgend jaar erg graag weer terug voor de finale van het Nederlands FootGolf Kampioenschap 2014.

Komende week zullen we alle foto's en video's van deze week verzamelen en natuurlijk met jullie delen.

@daphnekoster We zouden het erg leuk vinden als je een x mee zou willen doen. We horen graag of je interesse hebt info@footgolfholland.com
2 years ago
@daphnekoster Op 6 mei vindt een FootGolf toernooi plaats in Amsterdam. We willen je graag in onze sport introduceren. Er zijn meer profs.
2 years ago
Morgen is er een FootGolf toernooi in #krimpenaandelek. Er zijn nog een paar plekken, starten om 15u. Wie doet mee?… https://t.co/Ay9brJtFXj
2 years ago
Er is nog plek voor drie teams op het NK Ambtenaren FootGolf. Welke gezellige en sportieve collega's durven dit aan… https://t.co/xVa6n0bR4a
2 years ago
@Johnheitinga We organiseren op 6 mei een FootGolf toernooi in Amsterdam. Meer profs doen mee. Doe je mee? info@footgolfholland.com
2 years ago