Verslag 2012

Drie dagen FootGolf, vier afvalronden, 20 profvoetballers en 130 amateurs, een stralende zon en een verrassende winnaar. Ingredienten van een erg mooi Nederlands FootGolf Kampioenschap. Waar de verwachting was dat een van de (ex)profvoetballers met de eindwinst naar huis zou gaan, was het uiteindelijk Amersfoorder Simon Wetzel die zich een jaar lang Nederlands Kampioen mag noemen. In een spannende finaleronde tegen onder andere de wereldkampioen trok hij aan het langste eind.

 

Vrijdag 07 september

Voor het eerst in het bestaan van het NK FootGolf werd ook de vrijdag benut. Omdat in het verleden gebleken was dat veel sporters niet mee konden doen omdat ze op zaterdag andere verplichtingen hadden, werd dit jaar de vrijdag ingezet als extra voorronde. De belangstelling was nog niet erg groot, maar zo'n 25 spelers maakten toch dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. En niet zonder succes, want diverse spelers wisten met hun score de finaledag te halen.

Speciaal voor het bedrijfsleven werd er een clinic aangeboden. Onder begeleiding van (oud-)voetballer Sjaak Polak en Nederlands Kampioen Arjan de Beurs werden de aanwezigen getrakteerd op de een groot aantal tips en trucs die van pas komen op de baan. Driftig werd er dan ook geoefend in de bunker, met het putten en op de aftrapplaats. Met deze nieuw verworven vaardigheden in de broekzak liepen alle deelnemers daarna hun ronde van negen holes, eveneens meetellend voor de ranking. Natuurlijk waren Arjan en Sjaak gebleven om iedereen, daar waar nodig, alsnog een helpende hand te bieden.

 

Zaterdag 08 september

Het grootste aantal spelers moest zich op de zaterdag melden. En zo geschiedde, want met een heerlijk zonnetje in de rug was deelname aan het Nederlands Kampioenschap verre van een straf. Uit het hele kwamen de spelers naar het Noord Hollandse Spaarnwoude. Maar ook uit het buitenland was veel interesse voor het toernooi. Zo waren tien Engelsen aanwezig, evenals vier Belgen en zes Hongaren. En het waren niet de minste spelers, want de helft van de buitenlanders wist de finaleronde te halen. Onder de amateurs betroffen zich ook enkele favorieten, zoals Jim Kuipers, Fred Kuipers, Johnny Melten, Marco Zomer, Eric Hetem en Jos van der Laan. Zoals verwacht wist iedereen de 'cut' te halen, alleen laatstgenoemde slaagde hier niet in. Samen met hen stroomden veertig andere amateurs door naar de finale dag.

 

Zondag 09 september

Wederom konden de deelnemers rekenen op schitterend weer. In tegenstelling tot de vorige twee dagen bestond het deelnemersveld niet enkel uit amateurs. De beste veertig spelers uit de vorige twee speeldagen werden aangevuld met twintig profvoetballers. En onder hen niet de minste namen...wat te denken van het achttal internationals Marcel Peeper, Glenn Helder, Barry van Galen, Yannis Anastaciou, Barry Opdam, Kenneth Perez, Roy Makaay en Frank de Boer. Om de profvoetballers fysiek te laten opvallen had Golfjunkie outfits beschikbaar gesteld.

De amateurs en profvoetballers werden met elkaar in flights ingedeeld, zodat diverse spelers de kans kregen met hun helden op de baan te staan. Al snel werd echter duidelijk dat dit hen nauwelijks afleidde, want het niveau van zowel de amateurs als de profvoetballers was hoog. Waar in de eerste ronde een score van 35 genoeg was om door te dringen naar de volgende ronde, moest er nu beduidend beter gespeeld worden. En zo geschiedde. Vooraf was bepaald dat de beste 36 spelers door zouden dringen naar de halve finale. De meeste profvoetballers wisten dit slachtveld te overleven, al hield het toernooi voor Erik Tammer en Glenn Helder hier wel op. Ook onder de amateurs moesten diverse spelers even flink slikken toen ze de uitslag zagen.

De beste 36 spelers resteerden nog, maar de jongens zouden in de halve finale echt van de mannen onderscheiden worden. Slechts 9 van hen zouden de finaleronde halen. Niet enkel de amateurs hadden last van deze druk. Van bovenstaande internationals wist alleen Barry van Galen deze ronde te overleven. Roy Makaay kwam nog wel in de buurt, want hij wist op een van de holes een Hole in One te scoren (en verdiende daarmee een jaar lang gratis sporten bij Sportcity), maar een hole later lag zijn bal in de bosjes, waardoor de eindstrijd aan hem voorbij ging. Aan het gezicht van onder andere Frank de Boer was ook te zien dat de finaleronde ver weg was. Het kleine beetje geluk dat hij nodig had ontbrak, terwijl anderen juist hun beste score van het toernooi lieten zien.

De laatste negen bevatte twee profvoetballers (Barry van Galen en Ruud Knol), twee Hongaren (Bela Lengyel en Gabor Gelencser) en vijf Nederlandse amateurs. Het toernooi kon dus nog alle kanten op. De organisatie had besloten om in deze ronde een ander spelsysteem te spelen. In de ronden hiervoor werden alle uitslagen op een rij gezet, waarna de besten doorstroomden. In deze finaleronde ging het echter anders. De negen spelers werden verdeeld in drie flights van drie spelers. Er werden door deze flights slechts drie holes gespeeld, waarna de winnaar per flight zou doorstromen naar de grote finale. Toen de rook was opgetrokken waren de finalisten bekend: de beide hongaren (waaronder dus de wereldkampioen Bela Lengyel) en Simon Wetzel. Vanzelfsprekend was het publiek op de hand van Simon en zo geschiedde dat hij de eerste hole wist te winnen en zo doorstroomde naar de laatste hole. De twee Hongaren streden tegen elkaar om te overleven. Gabor maakte een misser op de green waardoor de laatste hole gespeeld werd door Simon Wetzel en de wereldkampioen.

Al vanaf de eerste trap was duidelijk dat Simon de titel voor zich op wilde eisen. Met een ferme en goed gerichte trap nam hij een goede uitgangspositie in, waarna hij deze niet meer weg gaf. Twee trappen later was het duidelijk: Simon Wetzel is de Nederlands FootGolf Kampioen 2012.

 

Sponsoren:

Sport City
SNS Bank
Ice Watch
Golfjunkie
Weekendjeweg.nl
Together Sportevents

@daphnekoster We zouden het erg leuk vinden als je een x mee zou willen doen. We horen graag of je interesse hebt info@footgolfholland.com
2 years ago
@daphnekoster Op 6 mei vindt een FootGolf toernooi plaats in Amsterdam. We willen je graag in onze sport introduceren. Er zijn meer profs.
2 years ago
Morgen is er een FootGolf toernooi in #krimpenaandelek. Er zijn nog een paar plekken, starten om 15u. Wie doet mee?… https://t.co/Ay9brJtFXj
2 years ago
Er is nog plek voor drie teams op het NK Ambtenaren FootGolf. Welke gezellige en sportieve collega's durven dit aan… https://t.co/xVa6n0bR4a
2 years ago
@Johnheitinga We organiseren op 6 mei een FootGolf toernooi in Amsterdam. Meer profs doen mee. Doe je mee? info@footgolfholland.com
2 years ago