De Vos pakt overwinning in Winkel (NH)

24 aug 2014

Een opvallende trend van de afgelopen toernooien werd ook op het toernooi in Winkel voortgezet. Net als bijvoorbeeld in Julianadorp, Haaksbergen, Tilburg en Breda was er na het reguliere aantal holes geen winnaar vast te stellen, waardoor extra rekenwerk plaats moest vinden om de einduitslag op te maken. Na de inzet van de stroke index werd duidelijk dat Raymond de Vos beter gespeeld had dan Willem van der Linden, maar die conclusie kon pas na drie holes getrokken worden. De verschillen worden dus steeds kleiner.

Het was goed om te zien dat ondanks de zomervakantie, de grote serie toernooien die al achter de rug waren en het mindere weer toch meer dan 50 spelers naar Winkel (Noord-Holland) afgereisd waren om daar een gezellig FootGolf-toernooi te spelen. Onder hen een zeer opvallende deelnemer. Of deelneemster eigenlijk: Floor Roest. Deze zeer getalenteerde softbalspeelster had zich tot doel gesteld om onder het oog van haar vriend Marco Brouwer niet op de laatste plaats te eindigen. En dit lukte. Onze complimenten daar voor!

De baan van golfbaan 't regthuys kenmerkt zich door negen korte maar lastige holes. De wind, die eigenlijk altijd op deze baan aanwezig is, maakt het neerzetten van een goede score nog eens extra lastig. En dat bleek ook nu weer het geval. Slechts 30% wist een score onder de par neer te zetten op basis van de twee ronden die gespeeld werden. De meest kenmerkende hole op deze baan is de negende. De lengte van de hole stelt niet veel voor, daar zit het probleem dus niet. Waar het echter lastig wordt is de positie van de hole, deze ligt namelijk bovenop een stijle heuvel van circa 2 meter hoog. Wanneer de gespeelde bal de hole niet dicht genoeg nadert rolt deze zo'n twintig meter weg, met alle gevolgen van dien. Tenzij je Jim Kuipers heet, want dan weet je na een dergelijke misser de bal gewoon terug naar de hole te spelen en alsnog een birdie te noteren.

Vernoemenswaardig zijn ook de prestaties van drie heren op de hole hiervoor: hole 8. Hier wisten maar liefst drie spelers een hole in one te noteren: Rein Kok, Willem van der Linden en Menno Kloppers (die pas een dag vantevoren besloot ook daadwerkelijk mee te doen). Al deze drie heren werden beloond met een flesje wijn.

Halverwege het toernooi was het duidelijk wie de grote favorieten waren: Raymond de Vos (-6) en Willem van der Linden (-7) staken met hun prestatie hun hoofd ver boven het maaiveld uit. Raymond wist het baanrecord te evenaren, maar niet veel later wist Willem dit record af te pakken en alleen op zijn naam te zetten. Herman Berg kwam als derde door, daar achter een groep van vijf spelers waaronder Leroy Steltenpool en Marco Brouwer.

Maar halverwege het toernooi worden geen prijzen verdeeld, het was dus zaak ook de tweede ronde goed te scoren. Dit bleek lastig, mede door de opstekende wind. Zowel Raymond de Vos als Willem van der Linden speelden goed, maar wisten niet zo goed als in de eerste ronde te spelen. Er lagen dus kansen voor de achtervolgers. Sam van Bracht was de eerste die op de deur klopte met -5 op de laatste negen holes. Maar ook Jaap Urban (-4) en het tweetal Fred van der Veldt en Herman Berg (-3) roken hun kans.

Het mocht uiteindelijk niet baten. De voorsprong die Raymond de Vos en Willem van der Linden hadden opgebouwd bleken voldoende om hun voorsprong vast te houden, maar ook was hun tweede ronde van respectievelijk -3 en -2 voldoende om de tegenstand van zich af te houden. Om te bezien welke heer het beste gespeeld had, moest de stroke index er aan te pas komen. Hierbij wordt gekeken naar de scores op moeilijkste hole, de speler die hier het beste gespeeld heeft wint. Maar er was geen verschil op deze hole, en ook niet op de volgende twee holes. Pas op de vierde hole viel de beslissing, in het voordeel van Raymond.

De strijd hier achter was eveneens spannend. De derde plek ging naar Sam van Bracht, die net als de nummer vierde Herman Berg knap een ticket voor het Nederlands Kampioenschap in de wacht sleepte. De plekken vijf en zes waren voor erkende topspelers Jim Kuipers en Rein Kok. Plek 7 was weer goed voor een ticket voor de NK Finale, en ook hier moest de stroke index weer van stal gehaald worden. Ditmaal ging de strijd tussen Jaap Urban en Rick Kraakman. Wederom was de eerste hole niet beslissend en moesten er meerdere holes aan te pas komen. Het voordeel viel in het voordeel van Groninger Jaap Urban uit, die daar maar wat blij mee was.

Volgende week zaterdag vindt de laatste voorronde van het NK plaats. De drie beste spelers, die nog geen ticket hebben bemachtigd, ontvangen een uitnodiging voor de finale. Daarnaast wordt deze dag nog tien tickets uitgedeeld, aan de beste tien spelers op de nationale ranglijst, die nog zonder een startbewijs zitten. Menig speler zal daarom volgende week maar wat gespannen en hoopvol naar Assen afreizen.

Vorige